Frågor & Svar

Frågor & svar

 

Vad skiljer ChildFoodFactorys barnmat från annan barnmat på marknaden?

Svar: Vi erbjuder en barnmat där varje smak är paketerad var och en för sig vilket ger barnet en möjlighet att upptäcka, lukta och smaka sig fram till sina favoriter redan från start då vanlig mat introduceras. Varje förpackning är en komplett måltid och har utöver en varmrätt också en dessert i form av en frukt- eller bärkompott i en separat bägare.

Vår barnmat är dessutom fryst då det är bästa sättet att bevara smak, lukt, näringsvärde och konsistens. Den är fri från kryddning därför att vi vill möjliggöra för familjer att själva smaksätta efter sina önskemål. Självklart är ChildFoodFactorys barnmat också ekologisk.

Vad innehåller ChildFoodFactorys produkter?

Svar: Alla ingredienser i ChildFoodFactorys barnmat är ekologiska och för fisken använder vi oss av den bästa tänkbara fisken. Den fiskas och fångas på ett sätt som skonar både fisken och miljön. (det finns ingen ekologisk märkning för fisk). Vi har en ambition att i möjligaste mån handla alla råvaror i Sverige. Det gör vi av flera skäl, i Sverige har vi höga krav på djurhållningen och när vi handlar närodlat kan vi minska transporterna och deras påverkan på miljön. När du köper ChildFoodFactorys produkter ska du vara säker på att du får en god och näringsrik mat som ger ditt barn en bra start i livet.

Var kommer ChildFoodFactorys råvaror ifrån?

Svar: Vi använder i allra möjligaste mån svenska ekologiska råvaror. I Sverige har vi höga krav på djurhållning och odling. Genom att välja ekologiskt väljer vi lite dyrare, men samtidigt kan vi försäkra oss om att produktionen av kött, grönsaker och frukt harmoniserar med naturen och ger de bästa förutsättningarna för våra barns mat.

Köttet
Vi använder svenskt ekologiskt kött, eftersom vi vill veta dess ursprung och att djuren haft det bra under levnadstiden, men även i samband med slakt.

Kycklingen
Vi använder svensk ekologisk kyckling uppfödd och slaktad i Sverige. Även här arbetar vi efter samma princip som för övrigt kött, det vill säga att välja leverantörer som kan garantera bra uppfödning och slaktmetoder.

Fisken
Laxen och torsken kommer från Norge och Sverige.  Laxen är en odlad Norsk fjordlax (Salmo salar).

Rotfrukterna
Alla rotfrukter inklusive potatisen är ekologiskt odlade.

Grönsakerna
Grönsakerna i ChildFoodFactorys produkter är ekologiskt odlade och kommer från noga utvalda producenter.

Smöret och oljan
I produkterna används fettkällorna smör, grädde och rapsolja – allt ekologiskt.

Är ChildFoodFactorys produkter ekologiska?

Svar: Ja all vår barnmat är ekologisk. Med undantag för fisken då det inte finns ekologisk märkning för fisk, men vi använder den bästa tänkbara fisk som fiskas och fångas på ett sätt som skonar både fisken och miljön. På ChildFoodFactory vill vi att barnen ska få uppleva svenska råvaror från ekologiska producenter.

ChildFoodFactory är ekologiska men är ni även KRAV-märkta?

Svar: ChildFoodFactory är inte KRAV-märkta och anledningen till det är att märkningen kostar mycket pengar och inget vi prioriterar i uppstartsfasen. Däremot är vi väldigt måna om att alla våra ingredienser ska vara ekologiska med undantag för fisken (det finns ingen ekologisk märkning för fisk). Vi använder den bästa tänkbara fisk som fiskas och fångas på ett sätt som skonar både fisken och miljön.

Varför har ChildFoodFactorys barnmat separata smaker?

Svar: Vi erbjuder en barnmat där varje smak är paketerad var och en för sig vilket ger barnet en möjlighet att upptäcka, lukta och smaka sig fram till sina favoriter redan från start då vanlig mat introduceras. De separata smakerna är också en förberedelse inför att börja äta den övriga familjens vanliga mat, där det vanliga är att olika ingredienser läggs var för sig på tallriken.

Varför är ChildFoodFactorys mat okryddad?

Svar: Med rena smaker får barnet möjlighet att exempelvis lära sig  olika grönsakers unika smak. Vi vill även möjliggöra för familjen att själv experimentera med sina favoritkryddor. Är ni en familj som älskar korianderkryddat potatismos kan man lätt själv addera koriander till ChildFoodFactorys potatismos.

Varför är ChildFoodFactorys barnmat fryst?

Svar: Att frysa barnmat direkt efter tillagning är ett utmärkt sätt att bibehålla en hög grad av näringsämnen i maten. Fryst mat behöver heller inga konserveringsmedel vilket många uppskattar.

Finns det några allergena ämnen i ChildFoodFactorys produkter?

Svar: Ja. De flesta allergener är proteiner som finns i nästan alla av våra livsmedel. De livsmedel som vanligast ger allergiska reaktioner är mjölk, ägg, fisk, skaldjur, baljväxter och olika nötter. Är man allergisk så kan man reagera mot ytterst små ämnen av ett allergen därför är det oerhört viktigt att läsa innehållsförteckningen på produkterna noggrant.

Det är viktigt att inte förväxla laktosintolerans med allergi mot mjölkprotein. Laktos är mjölksocker och för att kunna bryta ner det behöver vi enzymet laktas som vissa har en låg produktion av eller saknar helt. Laktosintolerans är ärftligt men utvecklas först i skolåldern (till skillnad mot allergi mot mjölkprotein som faktiskt brukar försvinna i vuxen ålder). Vid laktosintolerans kan symtomen vara bullrig mage, magknip, gasig mage och diarré. Det är viktigt att söka läkare vid misstanke om laktosintolerans då det kan finnas bakomliggande sjukdomar som gör att man inte kan bryta ner mjölksockret t.ex. Celiaki.

Finns det några tillsatser eller konserveringsmedel i ChildFoodFactorys barnmat?

Svar: Vi fryser vår barnmat omedelbart efter tillagningen och därmed behövs inga konserveringsmedel. Vi använder inte heller några livsmedelstillsatser. Däremot använder vi potatisstärkelse för att binda produktens egen vätska som uppstår när man värmebehandlar kött, fågel, fisk och grönsaker.

Var tillverkas ChildFoodFactory?

Svar: Alla produkter från ChildFoodFactory tillverkas av Take Off Food i Ängelholm. Take Off Food ägs och drivs av Per Simre som är delägare i ChildFoodFactory och har sedan starten jobbat tillsammans med oss med för att hitta rätt kombination av råvaror och tillagningsprocess  till ChildFoodFactorys barnmat.

Är ChildFoodFactory förpackning miljövänlig?

Svar: Vi har strävat efter att ta fram den mest miljövänliga förpackning vi kan och fokuserat på två saker; den ska vara giftfri och miljösmart.

Omslaget till ChildFoodFactory har ett ytterhölje av kartong tillverkad av svensk skog som är en förnyelsebar råvara. Innerförpackningen består av hälften polypropen och hälften krita. Tack vare den höga halten krita i materialet kan mängden oljebaserad polypropen reduceras avsevärt och klimatutsläppen hålls på en betydligt lägre nivå än de flesta andra förpackningsmaterial.

Är ChildFoodFactory förpackning återvinningsbar?

Svar: Förpackningsmaterialet är helt återvinningsbart, ger minimala utsläpp av växthusgaser och minskad nedsmutsning av färskvatten.

Ytterförpackningen sorteras som kartong, innerförpackningen som plast.

Hur lång är ChildFoodFactorys produkters hållbarhet?

Svar: 18 månader i frysen.

Hur ska man förvara ChildFoodFactorys produkter?

Svar: I frysen (– 18 grader eller kallare). Efter upptining bör produkten ej frysas igen. Maten bör förtäras inom 24 timmar efter upptining (vid kylförvaring).

Hur tillagar man ChildFoodFactorys produkter?

Svar: Vi rekommenderar att du värmer maten i mikrovågsugn direkt i förpackningen. Du kan även lägga förpackningen i varmt vattenbad. Värmer du i vanlig ugn måste du först lägga över maten i en ugnssäker form.

Är uppvärmning i mikrovågsugn en säker metod?

Svar: Det finns inga belägg för att uppvärmning i mikrovågsugn är mer hälsovådligt än uppvärmning i vanlig kastrull. Oavsett uppvärmningsmetod ska man ha kontroll så att inget blir bränt. Bränd mat är inte nyttig, vare sig för barn eller vuxna.

Källa: Livsmedelsverket

Kan man spara mat som blivit över efter en måltid?

Svar: Om man matat barnet direkt från förpackningen kommer bakterier från barnets mun ner i maten. Bakterierna är inte farliga när de befinner sig i barnets mun men när de hamnat i maten börjar de växa till och kan göra maten dålig.

Om du inte tror att all mat i en förpackning kommer gå åt under samma måltid rekommenderas att man lägger över det barnet ska äta på en tallrik för uppvärmning. Kvarvarande mat i förpackningen ska förvaras i kylskåp och bör ätas upp inom 24 timmar. Vi rekommenderar inte att man fryser om överbliven mat.

Upp till vilken ålder kan ni garantera att ChildFoodFactorys produkter ger ett fullgott näringsinnehåll?

Svar: Produkterna är näringsberäknade enligt de riktlinjer som finns för ålderskategorin 6-12 mån och 12 mån och uppåt men det är just bara riktlinjer därför att det inte finns någon forskning som visar på en exakt uppgift om vad ett barn i en viss ålder behöver. Barn har olika behov. Vissa är otroligt rörliga och andra mer stillsamma. Vissa äter med glupande aptit av allt som bjuds medan andra är mer försiktiga. Känner du dig som förälder orolig eller fundersam så prata gärna med din BVC-sköterska. Produkterna är beräknade att ge ett fullgott näringsinnehåll för en lunch eller middag för den ålderskategori det anges på produkten. Det är dock viktigt att ha i åtanke att vid 6 månaders ålder introduceras ofta mat och till en början med endast som smakportioner. Amning och/eller modersmjölkersättning ger fortfarande den största andelen näring och energi.

Kan man ge ChildFoodFactorys barnmat till barn under 6 månader?

Svar: Under barnets första halvår räcker bröstmjölk eller modersmjölksersättning som enda näringskälla. Därefter behöver den kompletteras med annan mat. Sedan 2003 är rekommendationen att ge enbart bröstmjölk fram till sex månaders ålder, och först därefter komplettera med annan mat. Denna rekommendation kvarstår.

Många barn visar dock intresse för annan mat redan före sex månader. Det finns inte några vetenskapliga belägg för att det skulle vara en nackdel att låta barnet få mycket små smakprov redan från fyra eller fem månaders ålder, så länge det rör sig om så små mängder att det inte konkurrerar med amningen. Vid fyra månaders ålder är barnets mag-tarmfunktion och njurar tillräckligt mogna för att bryta ner och tillgodogöra sig annan mat än bröstmjölk eller modersmjölksersättning.

Det är samtidigt viktigt att veta att det inte heller finns belägg för att det skulle vara en fördel att ge små smakprov före sex månaders ålder. Det finns därför ingen anledning att uppmuntra barn att börja smaka på mat innan sex månaders ålder om inte barnet själv visar att det är nyfiket.

Källa: Handledning för Barnhälsovården