Råvaror

Bild på kvigor

Vi tror på närproducerad mat

Vi har fantastiska råvaror i Sverige och det har från start varit vår hösta prioritet att laga vår barnmat av ekologiska närproducerade ingredienser Genom att välja ekologiskt väljer vi lite dyrare, men samtidigt kan vi försäkra oss om att produktionen av kött, grönsaker och frukt harmoniserar med naturen och ger de bästa förutsättningarna för våra barns mat.

Köttet

Vi använder svenskt ekologiskt kött, eftersom vi vill veta dess ursprung och att djuren haft det bra under levnadstiden, men även i samband med slakt. Kött innehåller protein som behövs bland annat för cellernas uppbyggnad och bildandet av hormoner och delar av immunförsvaret. Från kött får vi även viktiga näringsämnen som järn och zink.

Kycklingen

Vi använder svensk ekologisk kyckling uppfödd och slaktad i Sverige. Även här arbetar vi efter samma princip som för övrigt kött, det vill säga att välja leverantörer som kan garantera bra uppfödning och slaktmetoder. Kyckling innehåller protein som behövs bland annat för cellernas uppbyggnad och bildandet av hormoner och delar av immunförsvaret. Även från kycklingen får vi viktiga näringsämnen som järn och zink.

Fisken

Den fisk vi använder, lax och torsk, kommer från Norge och Sverige. Laxen är en odlad Norsk fjordlax (Salmo salar). Fisk innehåller mycket D-vitamin, jod och selen. All fisk innehåller de särskilda omega-3-fetterna, men fet fisk, som lax är särskilt rika på omega-3. Barn behöver omega-3-fett bland annat för att hjärnan och synen ska utvecklas normalt.

Rotfrukterna

Alla rotfrukter inklusive potatisen är ekologiskt odlade. Rotfrukter är bra basmat som vi i Sverige har lång tradition att använda oss av i matlagningen. Utöver energi i form av kolhydrater innehåller rotfrukter vitaminer, mineraler och kostfiber. Morötter innehåller bland annat karoten som omvandlas i kroppen till vitamin A. A-vitamin är en antioxidant som bland annat skyddar kroppen mot infektioner, förgiftning och allergiska reaktioner. Andra exempel på näringsämnen som finns i denna grupp är C-vitamin och kalium.

Grönsakerna

Grönsakerna i ChildFoodFactorys produkter är ekologiskt odlade och kommer från noga utvalda producenter. Näringsvärdet mellan grönsaker skiljer sig mycket åt men gemensamt för grönsaker är att fettinnehållet är lågt, undantaget avokado och oliver. Kolhydrathalten varierar stort och består i de flesta grönsaker huvudsakligen av kostfibrer. De flesta grönsaker ger lite energi men är viktiga källor för vitaminer, mineraler och kostfiber. I grönsaker finns exempelvis C-vitamin och folsyra.

Bären & frukten

Frukt och bär är en fantastisk källa till fibrer och C-vitamin. De innehåller även B-vitaminer, antioxidanter och mineraler. Till på köpet är de naturligt söta. Till exempel är hallon och blåbär så C-vitaminrika att en portion täcker hela dagsbehovet. Och jordgubbar är väldigt rika på folsyra.

Smöret och oljan

I produkterna används fettkällorna smör, grädde och rapsolja – allt ekologiskt. Fett är en viktig energikälla för oss och behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. Fett behövs också för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D och E. Smör och grädde är fantastiska smakbärare och ett klassiskt sätt att förgylla måltiden. Båda fettkällorna innehåller mycket mättat fett som vi givetvis ska äta men i begränsade mängder. För att balansera detta har ChildFoodFactory kompletterat med rapsolja som innehåller både enkelomättat och fleromättat fett. Rapsolja innehåller även omega 3 som behövs för att hjärnan och synen ska utvecklas normalt.