Dietisten

Bild på korg med råvaror

ChildFoodFactory – en del i barnets nyttiga matvardag

ChildFoodFactory är ett rejält mål mat med gott om energi och näring. Därmed kan du känna dig trygg med att en måltid räcker långt. Här ger vår dietist Jenny Bergvall sina tips på hur du bör tänka kring barnets matvanor.

Matvanor – en helhet

Goda matvanor handlar för oss på ChildFoodFactory om en helhet. I dag tittar vi ibland lite för mycket på detaljer och glömmer att lyfta blicken. Hur äter vi under en dag, vecka, veckor och månader? Vilka råvaror använder vi? Och hur kombinerar vi dessa? Ger man sitt barn bra mat i vardagen som t.ex ChildFoodFactorys mat, så behöver man enligt mig inte fundera så mycket på undantagen. Då är det inga konstigheter att låta barnet äta en glass eller kanelbulle på lördagen.

Introducera nya smaker

Ett barn på 6 månader introduceras för mat genom smakportioner men det huvudsakliga näringsintaget kommer fortfarande från amning eller modersmjölkersättning. När barnet börjar närma sig året ser ofta måltidsordningen ut som för äldre barn dvs frukost, lunch och middag plus några mellanmål.

Aptiten hos barn variera från dag till dag och från måltid till måltid. Genom att lägga till några näringsrika mellanmål kan man hjälpa barnet att få i sig det den behöver. Ett annat råd är att våga introducera nya livsmedel. Prova gärna vid flera tillfällen även om barnet inte gillar det första gången. Det tar ofta tid för barnen att vänja sig vid en ny smak. Barn behöver ibland repetera en smak många gånger för att lära sig den. Därför är det viktigt att små barn får upptäcka maten via smaker i små portioner. Den enda smak som är medfödd är den söta. Övriga grundsmaker; salt, beskt, surt och umami, behöver barnet tid att undersöka och vänja sig vid. Smaklökarna för de fem grundsmakerna sitter i tungan. Alla övriga smaker förmedlas av luktsinnet och uppstår i kombination med smaklökarna. När barnet är mellan ett och två år är intresset för mat stort och barnet har chans att finjustera näsa och tunga för att samla smakkunskap.

Utveckla barnets matintresse

Genom att låta barnet se och förstå vad det är hen äter kan man också skapa ett större intresse för maten. En av anledningarna till att ChildFoodFactory separerat smakerna är för att barnets matintresse ska öka. Precis som vi vuxna så ”äter” även barn med ögonen. Du som förälder hjälper själv ditt barn att utveckla sina smaklökar genom att tillsätta kryddor som exempelvis persilja, dill, gräslök och vitlök. På så sätt kan ni sätta familjens prägel på maten. Vi rekommenderar färska eller frysta ekologiska kryddor.

Att tänka på vid servering av ChildFoodFactorys barnmat

Maten från ChildFoodFactory är fryst. Det är ett utmärkt sätt att bibehålla näringsämnen i maten. Vi rekommenderar att du värmer maten i mikrovågsugn direkt i förpackningen. Du kan även lägga förpackningen direkt i vattenbad. Värmer du i vanlig ugn måste du lägga över maten i en ugnssäker form.

Då produkterna innehåller tillräckligt mycket fett för en måltid kan det vara bra att tänka på att servera vatten eller lättmjölk som måltidsdryck. Vill du servera en smörgås till så prova gärna att låta barnet doppa brödet i kallpressad rapsolja; ett enkelt sätt att öka andelen omättat fett i maten.

Bär- och fruktkompotterna innehåller inget tillsatt socker. Du och ditt barn ska själva välja hur sött ni vill ha det. Det är relativt lätt att vänja sig vid mindre socker och sedan uppskatta det. Ett tips är att tillsätta lite mjölk till bär- och fruktkompotterna. Då brukar även de naturligt mindre söta bärefterrätterna gillas av barn.

Råden vi ger gäller för friska barn utan allergier.

Bild på Jenny Bergvall

Jenny Bergvall är Leg. dietist och rådgivare i näringsfrågor för ChildFoodFactorys produkter. Hon har under flera år drivit ett företag som jobbar med att hjälpa människor att förändra sin livsstil inom mat, motion och hälsa. Jennys första jobb som dietist var som barndietist med fokus på allergi och habilitering. Barn och barns hälsa och mående har sedan dess legat henne varmt om hjärtat.